Mire kell figyelni a cica vásárlásnál / Saját tapasztalatok alapján....

A cica vásárlás buktatói...

 

1./ SOHA NE VÁSÁROLJUNK CICÁT SAJNÁLATBÓL !

 

Azért mert a borzalmas körülményektől szeretnénk megmenteni amiben jelenleg él. A borzalmas definiálását itt mindenki józan ítélőképességére bíznám. Így nem tudunk segíteni , vagy talán csak annak az egy cicusnak és rövid távon. Amíg a vásárlással támogatjuk ezeket a fekete bárányokat nem lesz megfékezhető ez a probléma.

Viszont nem is szabad elnézni az ilyesfajta állatkínzás és szaporítás fölött. Mert a gyávaság és a nemtörődömség vezetett egyáltalán ahhoz,hogy ezek a szaporítók, akik tenyésztőnek vallják magukat, léteznek ! És léteznek bőségesen ! Vannak szervezetek akikhez bátran fordulhatnak ,akár névtelenül is. Ezzel több állat életét mentik meg , és hosszútávon tudtak segíteni.

Arról ne is beszéljünk,hogy az ezen helyeken vásárolt cicák vagy más állatok elé lehetségesen egészségügyi problémákkal járó jövő várhat. Ami sokkal többe fog kerülni , mint egy korrekt tenyésztőtől vásárolt cica.

 

 

2./ NE VÁSÁROLJUNK CICÁT MERT MÁR ODA UTAZTUNK....

 

és nem akarunk cica nélkül haza menni. Mindig csakis meggyőződésből és jó érzéssel vigyük haza a cicát.

Minden kérdésünkre kapjunk kielégítő választ a tenyésztőtől, rendezettek legyenek a körülmények ,kívánságra kapjunk betekintést a szülők egészségügyi papírjaiba is, láthassuk a szülőket.

Itt is hagyatkozhatunk a józan ítélő képességünkre. Ne vakítson el bennünket se a túl nyájas marketing szöveg se pedig az ha valakinek kissé csípős a nyelve. Nem a tenyésztő magatartását visszük majd haza. Koncentráljunk az állattartás körülményeire és magára az állatra.

Kérdéseinket hasznos már otthon összeírni, mert helyszínen miután meglátjuk a kis szőrmókot minden fontos dolgot elfelejthetünk.

 

3./ NE VÁSÁROLJUNK CICÁT SZERZŐDÉS , EGÉSZSÉGÜGYI GARANCIA ,

SZÁMOZOTT EGÉSZSÉGÜGYI KÖNYV, TÖRZSKÖNYV , CHIP, ÉS KÉT OLTÁS

NÉLKÜL !!!

 

Egy jó szerződés főképp az állatot és a vásárlót védi. Megfelelő papírok nélkül hivatalosan ez a cica nem létezik. Bármilyen felmerülő gond vagy kérdés esetén kihez szeretnének fordulni ?

Ha valaki papír nélkül kínálja a portékáját és ennek fejében elenged az árból, akkor legkésőbb itt hegyezni kell a fülünket. Mégis miért ? Mint mondtam , nem létező macskákra felelősséget sem tudunk vállalni. Nem csodálatos ? Számomra elfogadhatatlan ez a hozzá állás! Én szeretném biztonságban tudni az általam ,sok szeretettel és gondoskodással tenyésztett cicákat. Sorsuk az eladásuk után is érdekel .

Ha valaki papír nélküli cicát szeretne az látogasson el egy menhelyre . Számtalan szép cica van ott is aki gazdira vár. Nekem is van jó pár házi cicám. Számomra ők sem értéktelenebbek mint a faj cicák. Ugyanúgy gondoskodom róluk minden téren. Ha fajta cica , akkor viszont legyen meg mindene . Köztes megoldás nincs !

 

 

4./ NE VÁSÁROLJUNK CICÁT HÁZON KÍVÜL.....

 

Ha a benzinkúton , vagy egy bevásárló központban ,vagy az utcán szeretnék a kezünkbe nyomni . Még akkor sem ha ez így olcsóbb. Itt hozzá fűzném azért ,hogy az ár nem egyenesen arányos a minőséggel (egészséggel). Finoman fogalmazva a rosszért is fizethetünk sokat , utána pedig majd még többet az állatorvosnak.

 

 

5./ NE VÁSÁROLJUNK 12 HETESTŐL FIATALABB CICÁT !!!

 

Én egyedfüggővé is teszem a költözést amibe, akár tetszik,akár nem , a vevőnek nincs beleszólása. Ha a cica ivartalanítva költözik akkor min.16 hétig marad , az új gazdinak várnia. De mi 16 hét 16 évvel szemben ???

Persze egyszerűbb 8 hetesen „kiszórni” az állatokat. Akkor még 1 oltással ( az okosok ezt kornak megfelelő oltásnak mondják), mert 12 hetesen már megkapná a másikat is ami pénzbe kerül és csökkenti a nyereséget. 4-5 hetesen már kezdenek a cumizás mellett enni is , szóval a tápon is spórolunk ha hamar mennek....a macska alomról a takarításról és az időről amit belefektetünk , ne is beszéljünk.

Egy kedvenc mondatom, amit már gyakran hallottam és minden alkalommal felháborít : „ha kicsin és fiatalon hozom el akkor jobban hozzám nő”.

Kell a 12 hét ! De ha több az jobb.

MIÉRT???

Mert macskák szocializációjának legfontosabb időszaka 2 és 12 hetes kor között zajlik le. Ebben az időszakban a cicák mindenre kiválóan reagálnak , mindenhez jól alkalmazkodnak. Ez elősegíti a beilleszkedésüket a későbbi új otthonukban. Ha ebben az időszakban jó tapasztalatokat szereznek az emberekkel, macskákkal és más háziállatokkal kapcsolatban, akkor ezeket a későbbiekben is elfogadják. Ha a korai tapasztalatok negatívak,vagy elmaradnak ,az így berögződött ismeretek később már nem vagy csak nehezen pótolhatók,módosíthatók. Az ilyen cicák félénkké , gyakran ellenségessé válhatnak. Ami nem mindig azonnal a vásárlás után mutatkozik meg , hanem az idő előre haladtával.

Ezért fontos,hogy a kezdeti szakaszban minél több pozitív tapasztalatszerzésre kapjanak lehetőséget. Az anya tulajdonosainak naponta legalább 30 percet kell foglalkozni a picikkel. Természetesen minél többet annál jobb !

Tehát a cicát pontosan a legfontosabb időszakban odaadni , ami az egész életére meghatározóan hat , abszolút felelőtlenség. Egy becsületes tenyésztő ezt soha nem teszi.

 

TIPPEK :

 

1./ Gondosan válasszunk tenyésztőt !

 

2./ Tanulmányozzuk a kiválasztott tenyésztő honlapját !

 

3./ Ha a honlap meggyőzött vegyük fel a kapcsolatot , írásban utána telefonon.

A beszélgetés után eldönthetjük,hogy bizalmat szavazva oda utazunk-e

megnézni a tenyészetet .

 

4./ Ajánlanám a Skype-ot is a látogatás előtt. Itt betekintést nyerhetnek a

gazdik,hogy milyen körülmények között növekednek a cicák. Fontos!

 

5./ Ha az odautazás mellett döntünk , mielőtt lefoglalóznánk a cicát helyszínen

olvassuk el a végleges szerződést és tegyük fel ezzel kapcsolatos

kérdéseinket.